Tänne Etelä-Suomeen on viime viikkoina saatu lunta kahmalokaupalla, ja lumitöistä onkin päästy nauttimaan oikein olan takaa! Lunta luodessa ja sähkön jäätäviä hintoja miettiessä on ollut hyvää aikaa toivoa aurinkoa muutaman kuukauden päässä siintäville keväälle ja kesälle, sillä uuden tuotantohallimme katolle täällä Lopen Läyliäisissä ennätettiin ennen lumia asennuttaa upouusi aurinkovoimala.
Laskelmia ja ajatuksia aurinkoenergian hyödyntämisestä työstettiin pitkään ja hartaasti. Ilmansuunnallisesti uusien hallitilojemme katto on lähes etelää kohti, ja tämä oli kiitollinen lähtökohta voimalan suunnitteluun. Kattokulma voisi tosin olla hieman jyrkempikin, mutta toisaalta tontilla ei ole lainkaan aurinkopaneeleja varjostavia elementtejä. Voimalan koosta laskettiin alkuun useita eri hahmotelmia, mutta lopulta palattiin ensimmäiseen, reilua ylituotantoa painottavaan vaihtoehtoon. Aivan koko kattoa emme kuitenkaan saaneet paneeleilla peitettyä, sillä samalla olisimme joutuneet myös kasvattamaan pääsulakekokoa.
Alkuun aurinkovoimahankkeen pääajurina toimi tuotto-oletusten sijaan ekologisuus, sillä takaisinmaksuajat näyttivät mahdottomilta. Investoitaviin euroihin nähden takaisinmaksuajat alkoivat kuitenkin kohtuullistua, sillä sähkön hinta alkoi nopeasti kivuta uusiin lukemiin ja paneelien tuottosuhde näin parantua. Parhaimmillaan takaisinmaksu toteutuu jopa alle 10 vuodessa, ja kun paneelien elinkaareksi oletetaan 25–30 vuotta, näyttää yhtälö paperilla hyvältä. Invertterin osalta tuohon ei varmaankaan ylletä, mutta sellaisen vaihtaminen onkin helpompi toimenpide.
Aurinkopaneelikauppa ehti ennen omaa hankintapäätöstämme jo ylikuumentuakin; kysyntää oli selvästi tarjontaa enemmän. Myös uusia yrityksiä tupsahteli alalle kiihtyvään tahtiin. Aivan parhaaseen hetkeen ei hankinnassa siis osuttu, mutta Business Finlandilta saatu energiatuki osaltaan mahdollisti hankkeen toteutumisen.
Aurinkovoimalan toimittajaksi valitsimme tarjouspyyntökierrosten perusteella Aurinkovarma Oy:n. Hyviä toimittajavaihtoehtoja oli useita, eikä pelkkä hinta ratkaissut asiaa. Aurinkovarman erotti muista tarjoajista jämptiys, kokemus ja kiinnostus. Tämä linja jatkui myös asennusaikana, sillä paneelien kiskojen kiinnityksiä parannettiin toimittajan ehdotuksesta ja asennussuunnitelmaa muokattiin tarpeen mukaan. Periaatteessa melko yksinkertaisen asennuksen voi toteuttaa monella tapaa.
Carunan verkkoalueella voi monesta asiasta olla montaakin mieltä, mutta voimalan käyttöönottolupa heltisi heiltä erittäin nopeasti. Maanantaiaamuna asennuksesta valmistunut voimala oli käytössä vielä samana päivänä! Vaikka marraskuulle osui enää vain kaksi aurinkoista päivää ja hyödynnettäviä tunteja oli muutamia keskipäivällä, ehdimme näkemään, kuinka hallin energiakuorman onnistui heilahtaa ylituoton puolelle myös näin loppuvuodesta.
Alkavan vuoden osalta – jos vain kelit sen sallivat – odotuksissa on tuottaa enemmän sähköä kuin kulutamme, ja tämä on myös hyvin linjassa vaalimamme kestävyysajattelun kanssa. Vaikka toki joudumme edelleen talvisaikaan sähköä ostamaan, on oletettavaa, että keväästä syksyyn tuottoa tulee jatkossa yli oman tarpeen. Oman alan kautta mielessäni on tietysti käynyt kaikenlaisia sähkön hintaan liittyviä optimointitapoja, mutta tällaisenaankin voimala on askel oikeaan suuntaan.