Olipa kerran Teraset – ja on yhä edelleen! On nimittäin ehtinyt kulua jo kaksi vuosikymmentä siitä, kun Teraset Finland Oy (eli Teraset eli Tera) alkuvuodesta 2002 perustettiin. Toimialallamme yrittäjiä yrityksineen tulee ja menee, ja tässä kontekstissa on kulunut ajanjakso jopa harvinaisen pitkä yhtäjaksoiselle yritystoiminnalle. Alusta lähtien olemme satsanneet saavutettavuuteen, ja niinpä liiketilamme ovat sijoittuneet Helsingin kantakaupunkiin tai sen välittömään läheisyyteen. Käydään nyt läpi yrityksen taivalta näiden monille tuttujen paikkojen kautta!

Aloitetaan alusta, eli vuodesta 2002. Käynnistimme tuolloin toimintamme oulunkyläläisen kerrostalon kivijalassa, ja jo muutamaa kuukautta myöhemmin siirryimme keskeisemmälle liikepaikalle Fleminginkadun ja Aleksis Kiven kadun kulmaan. Tilan monet muistanevat ensimmäisenä myymälänämme. Alppiharjun aikoihin mainoksemme kuuluivat usein Radio Cityn eetterissä, ja tunnettuutemme nousi kohisten. Tuolloin varastostamme löytyi kasapäin putkinäyttöjä, pöytäkoneita ja oman maahantuontimme tuotteita – pääasiassa lisäkortteja ja -laitteita. Kävipä kerran myös niin, että löytyi rottiakin, ja niin menivät tilamme vaihtoon.

Suuntasimme Taka-Töölöön, jossa uusi osoitteemme oli Runeberginkatu 59. Tämä oli yrityksen varhaista kulta-aikaa, ja työntekijämäärä ja liikevaihto kasvoivat nopealla tahdilla. Tila jäi kuitenkin nopeasti pieneksi, ja pian siirryimme Etu-Töölön puolelle ja lähemmäksi ydinkeskustaa osoitteeseen Museokatu 20. Myynnillisesti vuodet olivat rauhallisempaa aikaa, sillä kilpailu kiristi osansa uusien laitteiden katteista. Käytetyt laitteet eivät vielä olleet toimintamme keskiössä, joskin kierrätystoiminta kasvoi kaiken aikaa, ja lisäksi läppärit alkoivat toden teolla syrjäyttää pöytäkoneet. Museokadulla luovimme julkisivuremontin, mutta putkiremontin kohdalla totesimme, että on aika suunnata toisaalle.

Seuraavien tilojen kriteeriksi asetettiin nykyaikaisuus ja tasokkuus, ja pian vaatimuksiamme vastaava kohde löytyikin Teollisuuskadulta juuri saneeratusta toimistotalosta. Vuokrataso heilahti kerralla uusiin lukemiin, mutta saimme piirustella melkein puhtaalle paperille, millaisen tilasta haluaisimme, ja olihan lähtökohta liiketilalle myös aiempia asuinkerrostaloja helpompi. Loistavat liikenneyhteydet Pasilan asemalta ja keskustasta ovat myös puoltaneet sijaintia, ja Teollisuuskadulla olemmekin viihtyneet jo vuodesta 2010.

Vuosi 2011 toi meille toisen toimipisteen, kun Läyliäisten ensimmäisen hallin remontti valmistui. Hallista tuli tuotanto- ja kierrätyshalli. Tämä sinetöi lopullisesti suunnan, jossa panokset laitettiin enenevässä määrin tietokonekierrätykseen ja käytettyihin tuotteisiin. Vuonna 2015 työntekijämääräkin alkoi jälleen kasvaa, ja toinen kulta-aika, 2016–2020, oli tosiasia. Tämän jakson loppuvaiheissa 2020–2021 rakennettiin tontille toinenkin halli, joten tilojen suhteen näyttää tällä hetkellä kaikkiaan hyvältä.

Koronapandemian mainingeissa 2021 oli vaiherikas vuosi, eikä 2022 muodostunut ainakaan vähemmän yllättäväksi – koko maailmaa ravistellut sota on näkynyt välillisesti myös Terasetin liiketoiminnassa. Isossa kuvassa kuluttajat ovat kuitenkin enenevässä määrin sitoutuneet kestävyyteen, ja tämä näkyy erityisesti nuorten kaupunkilaisten halussa tehdä ympäristön kannalta parempia valintoja. Kalasataman REDIn jouluisella pop-up-liikkeellämme olemme halunneet olla tekemässä tätä helpoksi. Alkavaa vuotta 2023 odotamme toiveikkaana ja positiivisella vireellä!