Teraset – tietoturvaa alusta loppuun

Tietokoneiden ja muiden pysyvää muistia sisältävien elektroniikkalaitteiden kierrätyksessä olennainen ja äärimmäisen tärkeä osa on tietoturvasta huolehtiminen eli “tietoturvaus”. Tietoisuus tietoturvasta huolehtimisesta on lisääntynyt viime vuosina roimasti, mutta edelleenkin töitä riittää tehtäväksi etenkin aiheen ytimen ulkopuolella.

Käytöstä poistettujen tietokoneiden jälleenmyyjänä saamme Teraset.net-verkkokauppamme puolella usein kyselyjä siitä, voiko uusiokäyttökoneelta löytyä vanhan käyttäjän tiedostoja. Tämä ei tietenkään ole mahdollista, sillä tyhjennyksen jälkeen asennamme koneisiin aina uuden käyttöjärjestelmän. Käytetty kone on siis turvallinen valinta myös tässä mielessä. Mutta kuinka sen teemme?

Muistiyksiköiden tietoturvaukseen on useita vaihtoehtoja

Terasetissa tietoturvauksen hoitamisessa on useita tasoja riippuen laitteiden sisältämän datan kriittisyydestä. Perustason ratkaisuna käytämme ohjelmallista ylikirjoitusta. Erilaisia ohjelmallisia menetelmiä on muitakin, ja suosittelemme asiakkaillemme heidän tarpeisiinsa sopivaa vaihtoehtoa huomioiden lisäksi laitekannan vaatimukset, sillä valmistajasta riippuen laitteissa sovellettavat niksit vaihtelevat myös tietoturva-asioissa. Tapauskohtaisesti käytämme – käytännössä useimmiten – sertifioituja ja raportoitavia tyhjennysratkaisuja.

Järein mahdollinen keino tietoturvaukseen on muistiyksiköiden fyysinen murskaus, ja asiakkuuksistamme löytyy tahoja, joiden laitteista murskataan muun muassa tallentamattomia muistipiirejä häivedatan teoreettisen säilymismahdollisuuden takia. Miltei aina voidaan kuitenkin tietokoneiden suhteen tyytyä yleistykseen, että muistiyksikkö on käytännössä kiintolevy tai muu vastaava massamuisti. Näille tallennetaan ns. pysyvää tietoa ja tiedon laadusta riippumatta on kaikille osapuolille miellyttävintä tuhota tiedot varmalla menetelmällä. Muistiyksiköiden käsittely on olennaisin osa tietoturvaa, mutta on hyvä tunnistaa siihen liittyviä muitakin osa-alueita. 

Muu kierrätykseen liittyvä tietoturva

Oma kuljetuskalustomme ja vakituiset työntekijämme takaavat, että voimme kuvata kuljetus- ja käsittelyprosessin asiakkaalle tarvittaessa pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Noudatamme suurta huolellisuutta laitteiden siirrossa, ja ajoneuvoa ei koskaan jätetä kuljetusta lastatessa tai purettaessa ilman valvovaa silmää. Sopimusasiakkaissamme osalle on erikseen määritelty tietty kuljetustapa, kuten vaikkapa se, ettei auto pysähdy tankkaamaan.

Omien tilojemme turvallisuus on korkealla tasolla. Tuotantohallimme päässä jokainen laite saa heti ovesta sisään kuljettuaan oman, yksilöllisen tunnistetarran kylkeensä. Näin voimme seurata koko erää, mutta myös yksittäisen laitteen polkua alusta loppuun. Meillä yksikään laite ei katoa tai joudu hukkaan. Jokainen työntekijämme on alan ammattilainen ja toiminut alalla vähintään viisi, keskimäärin reilusti yli kymmenen vuotta.

Tilamme ovat vartioidut, monitoroidut ja videovalvotut sekä eri astein aluesuojatut. Tilojen sijaintitietoa ei ole helposti saatavilla emmekä koskaan tiedota siitä, milloin tai missä tietoturvatyhjennyksiä tehdään. Mikäli laitteiden siirtoa pidetään liian suurena riskinä, voimme hoitaa tietoturvan myös asiakkaan omissa tiloissa ja siirtää vasta tyhjennetyt laitteet eteenpäin. 

Tietoturvan ratkaiseminen on edullisempi ratkaisu kuin “tietoturvattomuus”

Tietoturvan ratkaiseminen koetaan usein ongelmana, jonka äärellä viivytellään – aivan kuin asia hoituisi näin itsestään. Käytöstä poistettuja koneita kerätään milloin mihinkin varastotiloihin, eikä koneista uskalleta luopua niiden sisältämien arkaluonteisten tietojen vuoksi. Odottamisen mukanaan tuoma “tietoturvattomuus” on kuitenkin ongelma, joka vain kärjistyy ajan kuluessa. Hiljalleen laitteiden sisältämä sensitiivinen sisältö voi unohtua, eikä vaaranpaikkoja ehkä enää tunnisteta. Hankalimmassa tapauksessa laitteet päätyvät vuosien mentyä taholle, jonka ainoa intressi on hoitaa koneet silmistään. Vastuullisuus, josta usein puhutaan, ei toteudu käytännössä.

Jos tietoturvan ratkaiseminen tuntuu hankalalta, kannattaa siihen liittyvien ratkaisujen harkinta antaa luotettavan tahon tehtäväksi. Sellaisen, kuten Teraset. Me suunnittelemme ja toteutamme laitteidenne tarvitsemat tietoturvaratkaisut niiden sisältämän datan sensitiivisyyden mukaan, ammattitaidolla ja vastuullisesti. Käytöstä poistetut laitteet voivat myös olla uusiokäytössä rahanarvoista materiaalia – myös teille!

PS. Myös Amnesty International ja Kosino Oy ovat uskoneet tietoturvauksensa Terasetille

– Tilattiin Terasetista nouto meidän toimistolle vuosien mittaan kertyneelle vanhalle IT-tavaralle, kertoo Eeva Ylimäki, Amnestyn IT-asiantuntija. – Prioriteettina meillä oli saada tavara kierrätettyä mahdollisimman hyvin ja tietoturvallisesti. Tilaus sujui kätevästi puhelimitse sekä nouto tuli nopeasti hyvällä palvelulla. Kiitos Terasetille loistavasta ja kestävästä toiminnasta!

– Sovimme tietoturvaukselle riittävän tason ja ongelma olikin nopeasti käsitelty, toteaa Kosino Oy:n Mailis Penttilä tyytyväisenä.

Lue tästä, kuinka Amnestyn ja Kosinon kierrätystarpeet kohtasivat Terasetin uusimman ilmaiskampanjan kanssa.