Saamme toisinaan kyselyitä laitteidemme alkuperästä, kierrätysosien käsittelytavasta ja purkujakeiden loppusijoituksesta. Olemme myös käyneet asiakkaidemme kanssa monia hyviä keskusteluja esimerkiksi toiminnan mahdollisista ulkoistuksista ja vastuuketjun säilymisestä. Tätä taustaa vasten päädyimme keväällä selvittämään mahdollisuutta Avainlippu- ja Yhteiskunnallinen Yritys -merkkeihin, joiden avulla alleviivaisimme yhteen silmäykseen toimintamme kulmakiviä. Siis sitä, että emme ulkoista ja että teemme itse Suomessa ja suomalaisin voimin.

Avainlippu-merkki viestii arvomaailmastamme

Avainlippu on hyvin tunnettu, suomalaisesta työstä kertova symboli. Tämä kulma sopii meille erinomaisesti, sillä Teraset on alusta saakka ollut täysin kotimaisessa omistuksessa – siis toiminut aina Suomessa ja suomalaisin voimin! Yrityksen omistajat ovat aina toimineet yrityksen vastuurooleissa, ja näin laadunvalvonta on pysynyt varmasti varmoissa käsissä.

Kierrätyspuolella kuulee vieläkin toisinaan kaikuja menneestä, sillä usein asiakkaidemme mielikuvissa kierrättäjälle tuottamattomat tuotteet dumpataan usein jonnekin kaukomaihin, joissa jatkokäsittely tehdään – jos tehdään – tyystin eri periaatteilla kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Tällainen toiminta ei ole koskaan ollut Terasetin arvojen mukaista, ja Avainlipun myötä teemme näkyväksi sen, miten ja missä toimimme. Omat vastuullisuusperiaatteemme ovat huomattavan korkeat, ja edellytämme tätä samaa tasoa myös yhteistyökumppaneiltamme – emme myy tuottamiamme tietokoneiden purkujakeita muille kuin tunnetuille ja ympäristöluvan alla toimiville tahoille Suomessa.

Ympäristölupa määrittelee myös omaa toimintaamme. Ulkomaisten toimijoiden kanssa voisimme toki saavuttaa euroissa mitattavia etuja, mutta samalla läpinäkyvyys heikkenisi. Tietokoneiden purku Suomessa on haastava laji, mutta periaatteisiimme ei ole koskaan kuulunut yrittää yli aidan matalimmasta kohdasta.

Yhteiskunnallinen Yritys -merkki on osoitus työstä yhteiskunnallisen hyvän eteen

Yhteiskunnallinen Yritys -merkki on vielä laajemman kokonaisuuden ja arvopohjan tunnus, ja hakuprosessi olikin melko mittava. Kierrätystoiminta on vastuullisuutta parhaimmillaan, joten toimialana olimme jo lähtökohtaisesti aivan oikeilla uomilla. Yllätyimme kuitenkin siitä, etteivät muut yritykset juuri meidän alaltamme olleet vielä tätä tunnusta hakeneet tai ainakaan saaneet. Olikin hienoa kuulla, että meille tämä tunnus myönnettiin. Uskomme, että se tuo näkyvämmäksi tavoitteitamme, kokonaisvastuullisuuttamme ja toimintamme laajuutta.

Emme ole pelkkien eurojen perässä. Yhteiskunnallinen Yritys on sitoutunut käyttämään tekemästään voitosta merkittävän osan tavoitteensa edistämiseksi. Terasetin tavoitteet kierrätystoiminnassa ovat alan tunnettuuden kehittämisessä, tehostamisessa ja yksinkertaistamisessa. Käytännössä tämä on muun muassa tarkoittanut viime vuonna tehtyä kokonaan uuden kierrätyshallin rakentamista, kalustamista ja käyttöönottoa. Kehittyminen on tärkeä osa kokonaisuutta, ja hiommekin jatkuvasti toimintamalleja joustavammiksi ja kokonaisvaltaisemmiksi.

Tietokonekierrätys on alana yhä alkutaipaleellaan Suomessa, ja haluamme olla tuomassa toimintaa tunnetuksi myös yhteiskuntavastuun kautta. On kaikille eduksi, että tulevaisuudessa vielä suurempi osa alati kasvavasta IT-laitekannasta saataisiin uusiokäyttöön luotettavien ja aidosti vastuullisten toimijoiden kautta. Kierrätyskynnystä madaltaaksemme olemmekin julkaisseet kampanjan, jolla tarjoamme yrityksille ilmaiset kierrätyskeikat.

Tiedotteen Terasetille myönnetyistä merkeistä voit lukea täältä.