Halliremontti on edennyt runkotöistä eristysvaiheeseen. Alunperin ajatuksena oli tehdä kolmannes hallista lämpimäksi, mutta töiden edetessä ruokahalukin on kasvanut ja teemme myös seuraavan ”pätkän” lämmitysvalmiiksi. Käyttösuunnitelman mukaan keskihalli on pääasiassa varastotilaa purettaville laitteille ja purkujakeille, joten alkuun sitä ei lämmitetä. Jatkossa ns. peltivarasto saattaa muuttaa vielä toisaalle, jolloin tästä tilasta saadaan helposti lisää työtilaa.

Eristyksen suhteen pitkään suunnittelupöydällä oli pelti-uretaani-peltielementillä eristäminen, niin sanotusti moderniin tyyliin. Sitä pidettiin helppona ja kätevänä tapana hoitaa eristyspuoli nopeasti kuntoon. Vanhan rakenteen takia oli kuitenkin haastavaa päättää, asennetaanko elementit hallin sisä- vai ulkopuolelle, molemmissa vaihtoehdoissa oli puolensa. Harkinnan jälkeen elementit olivat tulossa sisäpuolelle, jolloin julkisivuremontti jäisi kuitenkin tehtäväksi erikseen. Lisäksi pohdittiin, miten paljon vanhaa rakennetta on syytä vahvistaa. Uretaanielementin hyvänä puolena pidimme sen lämpötilankestoa, koska oli selvää, että tila saatettaisiin toisinaan päästää kylmäksikin. Purkukoneet tai -jakeet eivät siitä pahastu millään muotoa, mutta rakenteen pitää olla yhtä lailla sopeutuva.

Uretaanielementit tuotetaan pääosin muualla kuin Suomessa. Tämä ei suoraan istunut halliremontin ”suosi suomalaista työtä” sapluunaan, joten kartoitimme myös muita vaihtoehtoja. Itselläni oli käsitys, ettei villaeristeen kanssa voida lämmitystaukoja pitää, mutta sain tähän oivaa tarkennusta Ekovillan neuvontapuhelimesta. Eristeen ympäristökuormitus nousi myös puheenaiheeksi, kun kerroin mitä hallissa tullaan tekemään. Kierrätystoiminta ja hiilineutraali eriste ovat kieltämättä hyvä pari. Voisi kärjistää, että päätimme eristää kierrätyshallimme vanhoilla sanomalehdillä – niitä käytetään Ekovillan raaka-aineena. Lisäsysäyksen Ekovillan valintaan teki mahdollisuus seinien ruiskueristämiseen. Vanha tolppajako ei ollut aivan sentintarkka, joten ruiskutus oli meille helpoin työtapa.

Ekovillan kanssa puntaroimme yritysten arvojen yhteneväisyyttä enemmänkin. Tämä kirjoitus on tänään julkaistu heidän kanavissaan:

Seuraavaksi hallilla käydään sisä- ja ulkopintojen kimppuun ja odotellaan ovitoimituksia.